Er zijn 4 manieren/niveaus waarop de Qur’an gereciteerd kan worden. Deze manieren onderscheiden zich voornamelijk in de snelheid van het reciteren.

1) التحقيق
Dit houdt in dat je recht doet aan iedere eigenschap van elke letter. Het geluid van iedere letter moet via de juiste uitgang voortkomen. Je leest zo langzaam als toegestaan is. Je let extra goed op de lengte (مد) van de klinkers. Je probeert de overige tadjweed-regels zo precies mogelijk toe te passen.

2) الترتيل
Dit houdt ook in dat je recht doet aan iedere eigenschap van elke letter. Weer lees je langzaam en pas je iedere regel uitermate zorgzaam toe. Deze manier van lezen is gebaseerd op het vers: وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلاً . De Profeet (v.z.m.h) heeft hierover het volgende gezegd: إن الله يحب أن يقرأ القرآن كما أنزل (Allah houdt van degene die de Qur’an leest, zoals hij is nedergedaald).
Toen seyyidina Hazret-i Ali (r.a.) werd gevraagd naar de betekenis van at-tarteel, gaf hij het volgende antwoord: الوقوف ومعرفة الحروف تجويد هو. Oftewel, dat je iedere letter met tajweed uitspreekt en dat je weet waar je moet stoppen en waar je niet moet stoppen. Het verschil tussen tahqieq en tartiel is, dat de tahqieq-manier wordt gebruikt als men als beginneling wil leren reciteren of het reciteren aan een ander wil leren, terwijl de tartiel-manier veelal gebruikt wordt voor bezinning. Iedere tahqieq recitatie is automatisch een tartiel recitatie, terwijl dat andersom niet per se zo hoeft te zijn.

3) الحدر

Hadr houdt in dat je snel leest, maar je blijft recht doen aan iedere eigenschap van iedere letter. Deze manier houdt wel in dat je lengte van de klinkers, de mad(مد),  zo kort doet als het toegestane minimum.

4) التدوير
Tadwier is een manier die qua snelheid tussen de tartiel en de hadr manier zit. Niet snel, maar ook niet langzaam.